Lekovita svojstva meda od uljane repice

Sadržaj članka

Uljana repica (lat. Brassica napus) je industrijska biljka koja se najčešće koristi za dobijanje jestivog ulja. Ono što je ljudima manje poznato, ali veoma važno jeste da je uljana repica i medonosna biljka.

Med od uljane repice spada u najcenjenije među iskusnim poznavaocima pčelinjih proizvoda. Svetložute/beličaste boje i izuzetno kremaste strukture, na prvi pogled ne ostavlja utisak da se radi o medu. Procenat polena i vode koji sadrži veoma je visok, dok je procenat fruktoze dosta nizak. Ova kombinacija sastojaka kao rezultat daje prilično brzu kristalizaciju – svega par dana nakon vrcanja dolazi do formiranja finih, amorfnih kristala. Ovo nikako ne treba da vas odbije jer se med vrlo jednostavno i brzo može vratiti u tečno stanje. Potrebno je da teglu stavite u posudu sa vodom i polako zagrevate do temperature ne veće od 40°C, kako bi med sačuvao sva lekovita svojstva. Ovaj proces dekristalizacije može se primeniti na sve vrste meda. Ne zaboravite da je kristalizacija prirodno svojstvo i glavni pokazatelj da se radi o pravom, prirodnom medu.

Blagotvorni učinak na ljudski organizam

Zbog lepe voćne arome sa gorkim šmekom u tragovima, ova vrsta meda se savršeno uklapa u obroke cele porodice. Prijatan ukus nije njegova jedina prednost – ukoliko ga budete redovno konzumirali organizam će vam biti zahvalan, jer su benefiti koje mu med od uljane repice pruža zaista mnogobrojni.

Sadrži zavidno visok nivo enzima i aminokiselina, dok je sadržaj šećera nizak, pa pravilnom upotrebom može doći do regulisanja telesne mase. U određenim količinama mogu ga konzumirati čak i osobe sa dijabetesom tipa 1.

med uljane repice 450g

 

Za čega je dobar med od uljane repice?

Blagotvorno deluje na disajne organe, uspešno čisti i detoksikuje jetru, pomaže kod tegoba vezanih za prostatu i izuzetno je dobar za digestivni trakt. Preporučuje se osobama sklonim problemima sa varenjem, za lečenje gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, Kronove bolesti kao i osobama koje vode borbu sa kandidom u crevima.

 

Kako se koristi?

Med uljane repice koristi se kao i svaki drugi – kao dodatak čaju, mleku, različitim kolačima i poslasticama, kao zdrav namaz u kombinaciji sa suvim ili koštunjavim voćem…

Sva lekovita svojstva ovog meda biće iskorišćena na najbolji mogući način ukoliko ga konzumirate svakog jutra na prazan stomak. Pojedite jednu kašikicu meda ili ga rastopite u mlakoj vodi ili čaju i popijte pre doručka.

 

Gde možete kupiti med od uljane repice i koja je cena?

Koju god vrstu meda da kupujete, važno je da odaberete pouzdanog proizvođača koji može da vam garantuje kvalitet.

Svedoci smo da se poslednjih godina neretko dešava da se na tržištu nađu nedeklarisani medovi sumnjivog porekla i kvaliteta. Šećerni sirup, tzv. “falsifikovani med“ već neko vreme je problem sa kojim nadležne institucije pokušavaju da se izbore. 

Putem našeg vebsajta možete poručiti pravi, prirodni med za čiji kvalitet garantuje Savez pčelarskih organizacija Srbije.

 

U online prodavnici Samo Naše možete kupiti med od uljane repice u pakovanju od 1kg po ceni od 950 rsd, i u pakovanju od 450g po ceni od 480 rsd. 

Pored meda od uljane repice, u ponudi imamo i mnoge druge vrste meda i mednih mešavina. Posetite našu prodavnicu i pronađite teglicu za sebe!

Samo Naše je internet prodavnica domaće hrane i pića sa dostavom na kućnu adresu.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ostavite odgovor

Slični članci